Bitcoin-pris träffar ATH mot den turkiska liran

Bitcoin nådde en värdepappershandel med hög tid (ATH) mot Turkiets nationella valuta, liran. Detta orsakas till stor del av den snabbt minskande PRY.

På söndagen slog Bitcoin all-time high mot den turkiska liran (TRY). Det har att göra med det senaste Bitcoin-rallyet och den sjunkande turkiska fiatvalutan, som sjönk till rekordlågt mot euron.

Bitcoin: s Safe Haven-kapacitet märks i Turkiet

Cryptocurrency-tjurar väntar på att Bitcoin ska uppdatera sin högsta tid, men alla använder den amerikanska dollarn som referens, med tanke på dess status som en världsreservaluta. Men hur är det med andra nationella valutor? I Turkiet är cryptocurrency redan det dyraste i historien när det handlas mot lire.

På söndagen köpte en Bitcoin över 83 670 liror, vilket är ett rekord. Under tiden köpte en amerikansk dollar 6,98 liror.

I slutet av 2017, när cryptocurrency slog sin ATH mot greenbacken, handlades BTC till över 76 000 liror. När det gäller paret USD / TRY, handlades det till cirka 3,75 då.

Den turkiska valutan har gradvis minskat sedan dess, med den nedåtgående trenden som påskyndades 2018. Liran har tappat värde mitt i politiska spänningar i landet, som leds av president Recep Tayyip Erdogan. År 2018, tillsammans med lirans fallande värde, upplevde Turkiet stigande inflation och lånekostnader, vilket resulterade i uteblivna lån som en del av en ekonomisk kris.

I slutet av förra veckan sjönk liran till ett rekordlåg par med euron. Investerare är oroliga för minskande valutareserver, potentiella sanktioner från EU och växande utländska skulder. Det är värt att nämna att själva euron har ökat mot stora nivåer, inklusive USD.

I ett desperat drag höjde Turkiet lirans upplåningskostnader till så högt som 1 000% på offshore-marknader för att göra det nästan omöjligt att korta det. Detta tillät den turkiska valutan att återhämta sig några förluster på tisdag.

Wall Street Journal, som citerade analytiker och handlare som är bekanta med saken, rapporterade :

„Räntan kopplad till så kallade swaptransaktioner, som gör det möjligt för en part att få lira under en kort period i utbyte mot dollar, nådde 1 000% i årliga villkor på offshore-marknader.“

BTC / TRY Fördelar med Cryptocurrency Bullishness

Förutom den sjunkande liran har Bitcoin själv visat en imponerande rally i slutet av juli, efter två månaders sömn. Cryptocurrency utnyttjar sin säkra hamn status eftersom investerare är försiktiga med den amerikanska dollarn och riskorienterade valutor.

För turkiska medborgare kan Bitcoin vara ännu mer värdefullt eftersom det är en fantastisk fristad mot den sjunkande nationella valutan.